ISSN 1857-4122
Publicaţie ştiinţifică de profil Categoria B
Trimite un articol
ISSN 1857-4122
Publicaţie ştiinţifică de profil Categoria B
Trimite un articol

Recenzie la lucrarea „The Transnistrian conflict files”, responsabil de ediție Eugen STRĂUȚIU, Sibiu, Techno Media, 2017. – 397 p.

Studiul în cauză constituie o viziune asupra etapelor evoluției conflictului „transnistrean”, expus într-o manieră, în care autorii au încercat să abordeze problematica din diverse puncte de vedere, atât de la Chișinău, cât și de la Tiraspolul. În egală măsură, studiul a cuprins și opinii ale experților străini, care au încercat să vină cu o analiză a conflictului, astfel acordând posibilitatea cititorului să-și creeze o proprie abordare asupra situației critice prezente în zonă.

Lucrarea prezintă interes, dat fiind că permite și creează premise pentru dezamorsarea dialogului asupra acestui conflict „înghețat”, care la rândul său, impune impiedimente grave procesului de stabilitate în regiune, ceea ce împiedică la dezvoltarea și promovarea intereselor vitale ale Republicii Moldova.

Atenționăm în special, că studiul a fost prezentat în cadrul unei conferințe științifice internaționale, lucrările căreia s-au desfășurat în incinta Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, România, cu participarea reprezentanților de la Chișinău și Tiraspol, dar și a misiunilor diplomatice ale Ucrainei și Rusiei acreditate la București, state ce fac parte din formatul de negocieri pentru reglementarea diferendului „transnistrean”. În cadrul acestei conferințe a fost prezentat și un studiu privind oportunitățile punerii în aplicare a instrumentelor justiției tranziționale, fiind aduse în calitate de exemplu practica altor state – Marea Britanie (Irlanda de Nord), Bosnia și Herțegovina, Kosovo (recunoscută parțial), Republica Sud-Africană etc. Participanții au sesizat faptul că îmbinarea unei asemenea abordări a conflictului „transnistrean” și a studiului prezentat, ar putea dinamiza substanțial procesul de căutare a soluțiilor în contextul conflictului, dar și evaluarea acestuia prin prisma unei abordări noi, prin căutarea unui numitor comun, ce ar prevedea și o perioadă de tranziție, cu implicarea partenerilor de dezvoltare și a experților din cadrul unor organizații internaționale și al unor state, practica cărora ar putea prezenta un interes sporit pentru Republica Moldova.

Studiul în cauză, de rând cu alte studii, ce reflectă problematica respectivă din diverse puncte de vedere – istoric, geopolitic, juridic etc., vine să descrie și să completeze analizele pe acest subiect sensibil, ceea ce, la rândul său, în mod inevitabil va completa studiile anterioare, ce va permite crearea unei imagini clare, dar, în special, va duce la definitivarea căilor posibile de reglementare a diferendului „transnistrean”.

Lucrarea a apărut în România și este redactată în limbile engleză și română. În acest sens menționăm, că, așa cum a fost spus și de autorii studiului, pe întreaga perioadă, problema transnistreană a fost urmărită în România în mod nesistematic, puțin aprofundat, aproape exclusiv pe baza expertizei internaționale. Cercetarea românească, deși a produs câteva studii cu abordări punctuale asupra conflictului „transnistrean”, a rămas datoare cu abordări integrate, cuprinzătoare, profesioniste – pe care le așteaptă decidenții politici, inclusiv din România și Republica Moldova, cercetătorii din întreaga lume, dar și opinia publică din aceste țări.

GAMURARI Vitalie, dr., conf. univ