Publicaţia periodică ştiinţifico–teoretică şi informaţional-practică „Studii Juridice Universitare“ a fost fondată în 2008, iar pe parcursul anilor a suferit mai multe modificări, inclusiv de fond și de formă, de fiecare având un scop nobil – îmbunătățirea calității volumelor publicate.
Actualmente revista este editată de Școala Doctorală Drept de comun acord cu Facultatea Drept din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova. Modificarea respectivă a fost dictată de noul cadru legal — adoptarea de către Parlament la 17.07.2014 a Codului Educației al Republicii Moldova, în vigoare din 23.11.2014, dar, în egală măsură și a Regulamentului privind organizarea studiilor superioare de doctorat, ciclul III, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1007 din 10.12.2014.
Or, în contextul ultimului număr, grație impactului pe care îl are revista în mediul academic și nu doar, și-a lărgit actorii editoriali. La baza acestui fapt a stat ideea unei răspândiri mai largi în societate a rezultatelor studiilor științifice, revista fiind adresată nu doar cercetătorilor în materie de drept, astfel, axându-se pe un segment mult mai larg de cititori. Avem în vedere Centrul de Expertiză pentru democrație (CED), care are printre obiectivele sale promovarea valorilor democratice occidentale în societatea moldovenească, în special prin intermediul diverselor manifestări, inclusiv cu caracter științific, printre care un loc important îl are sprijinul logistic acordat revistei Studii Juridice Universitare.
Atenționăm asupra faptului, că și în continuare gradul înalt de cercetare este garantat inclusiv de componența solidă a Colegiului de redacție, compus din experți de talie națională și internațională.
Printre obiectivele promovate de revistă și în continuare, evidențiem publicarea unor lucrări de valoare, ce reflectă rezultatele cercetărilor curente în care sunt antrenați reprezentanți ai mediului academic, inclusiv cadre didactice ale facultății, reprezentanţi ale instituţiilor din Republica Moldova şi din alte state.
Revista ese structurată pe secţii ce reflectă probleme actuale ale diverselor domenii, după cum urmează: Drept Internaţional, Drept Public și Drept Privat. Revista continue să promoveze elementul novator implementat în numerele precedente — în cadrul secţiilor respective sunt admişi doctoranzi, criteriul fiind finalizarea studiilor de doctorat şi definitivarea tezei, inclusiv începerea procedurii de susţinere a acesteia. Excepţia în cauză vine să confirme nivelul înalt de cercetare al doctoranzilor. În egală măsură această regulă este aplicată şi experţilor, studiile cărora prezintă interes, în special pentru practicieni.
Promovând ideea susţinerii tinerilor cercetători ştiinţifici, revista conţine o rubrică specială Tribuna doctorandului, în cadrul căreia aceştea au posibilitate să-şi publice rezultatele cercetărilor, lucrările fiind recenzate de experţi în domeniu.
Una din rubricile tradiţionale este prezentarea noilor lucrări ştiinţifice apărute în perioada respectivă. Prezentul număr este dedicat lucrării „The Transnistrian conflict files”, responsabil de ediție Eugen STRĂUȚIU, Sibiu, Techno Media, 2017.
Revista vine și în continuare să confirme înalta apreciere dată de Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, fiind acreditată la categoria C, eveniment ce este apreciat destul de înalt atât de experții din țară, cât și de partenerii din străinătate.
Atenţionăm că materialele publicate sunt plasate şi pe site-ul revistei, fapt ce contribuie la sporirea calităţi lucrărilor prezentate.
Sperăm că această practică ulterior va duce la promovarea imaginii ştiinţei juridice autohtone în diverse state europene, iar revista „Studii Juridice Universitare“ va rămâne şi în continuare un promotor real al valorilor ştiinţifice şi al tradiţiilor educaţionale juridice europene.
Conf. univ., dr. Vitalie GAMURARI
Redactor-şef