ISSN 1857-4122
Publicaţie ştiinţifică de profil Categoria B
Trimite un articol
ISSN 1857-4122
Publicaţie ştiinţifică de profil Categoria B
Trimite un articol

Recenzie la lucrarea „Constituţia la răscruce de milenii“, autor Ion GUCEAC, dr. hab., prof. univ. Chişinău. 2013, 416 p.

Lucrarea „Constituţia la răscruce de milenii“ reprezintă o cercetare, care vine să dea răspuns la mai multe chestiuni ce ţin de rolul Constituţiei în procesul de promovare a principalelor valori ce stau la originea unui stat modern, în special la începutul secolului XXI. Actualitatea tematicii abordate este confirmată şi de multiplele dezbateri ce au loc în societate, inclusiv cu participarea teoreticienilor şi a practicenilor, inclusiv în Republica Moldova, în condiţiile procesului de globalizare şi de inter-dependenţă a ordinilor juridice, ce reprezintă principalele sisteme contemporane de drept.

Pentru a da răspuns la diversele provocări ale timpului, se propune o analiză a procesului evolutiv al Constituţiei — de la origini până la începutul secolului al XX-a, fiind analizate rădăcinile istorice şi politice ale Constituţiei; conceptul dreptului natural; ideea suveranităţii poporului; valorile religioase; declaraţiile politice. Lucrarea abordează minuţios principalele aspecte ale unei Constituţii — conţinutul, forma Constituţiei, constituţionalismul în societatea contemporană, impactul Constituţiei asupra relaţiilor multiaspectuale din cadrul societăţii contemporane, asigurarea supremaţiei Constituţiei în condiţiile constituţionalismului contemporan etc.

Lucrarea se axează pe importanţa asigurării unuia din obiectivele principale urmărite de Constituţie, indiferent de forma de guvernământ a unui stat — asigurarea supremaţiei Constituţiei. În acest context, autorul menţionează că indiferent de modul de definire a supremaţiei Constituţiei, este important să reţinem că această calitate a Legii Fundamentale implică o serie de consecinţe juridice valabile pentru întreg sistemul de drept, fiind vorba, în primul rând, de asigurarea stabilităţii sociale şi a ordinii juridice şi sociale în stat.

În opinia noastră, lucrarea în cauză prezintă un interes sporit pentru ştiinţa constituţională a Republicii Moldova, va trezi noi dezbateri în mediul academic asupra rolului Constituţiei în promovarea principalelor valori ale unui stat de drept. Un alt argument al actualităţii studiului respectiv este vectorul european promovat de Republica Moldova, iar în condiţiile în care printre pilonii de bază pe care s-a constituit Uniunea Europeană, un loc deosebit îl ocupă constituţionalismul, asigurarea supremaţiei obiectivelor urmărite de Constituţie devine un imperativ al timpului.

Lucrarea în egală măsură prezintă interes pentru practicieni, studenţi, cercetători, precum şi pentru toţi cei ce sunt interesaţi de tema abordată.

Vitalie GAMURARI, dr., conf. univ.