ISSN 1857-4122
Publicaţie ştiinţifică de profil Categoria B
Trimite un articol
ISSN 1857-4122
Publicaţie ştiinţifică de profil Categoria B
Trimite un articol

In MEMORIAM. Doctor habilitat, profesor universitar Victor POPA

Victor Popa s-a născut la 15 aprilie 1949 în s. Poiana, r. Ungheni, Republica Moldova

A absolvit Institutul Unional de Juridică, Moscova (1976), doctor în drept la Universitatea din Bucureşti (1998), doctor habilitat în drept (2000), profesor universitar (2003).

Colegii şi studenţii îşi amintesc de dl Victor Popa ca fiind o persoană în continuă căutare a adevărului, aplecată spre cercetare fundamentală, incapabilă de compromisuri, cu o reputaţie profesională ireproşabilă, o adevărată personalitate ştiinţifică notorie şi un profesor de excepţie.

A făcut parte din colegiul de redacţie al revistei Studii Juridice Universitare încă de la fondarea acesteia, implicându-se activ în procesul redacţional și recenzarea publicaţiilor tinerilor cercetători.

Este autor şi co-autor a peste 80 de publicaţii ştiinţifice, printre car unele lucrări de referinţă: „De la centralism spre descentralizare“ (1997), „Dreptul Public“ (1998), „Drept parlamentar al Republicii Moldova“ (1999), „Autorităţile Publice în Republica Moldova: compendiu asupra structurii, organizării şi funcţionării lor“ (2005). În prezent, se află în proces de editare lucrarea „Tratat de drept constituţional şi instituţii politice“, finisată de autor cu puţin timp înainte de trecerea în nefiinţă, ce constituie o nouă ediţie a manualului „Dreptul public“, îmbunătăţită substanţial şi racordată la schimbările structurale şi constituţionale survenite, cu un volum vast (1024 p.) şi atotcuprinzător al domeniului.

Victor Popa a participat plenar la procesul de afirmare şi întărire a primului Parlament independent, fiind printre pionerii procesului legislativ îndreptat spre afirmarea statalităţii. Dl V. Popa activează în calitate de Şef al Direcţiei Juridice a Parlamentului (anii 1990—1991), consultant al grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituţiei Republicii Moldova, precum şi se manifestă în calitate de autor al proiectului de Lege cu privire la bazele autoadministrării locale (1991) şi a Legii cu privire la administraţia publică locală (1992), de rând cu multe alte acte legislative fundamentale ce au servit pentru democratizarea societăţii şi profesionalizarea tehnicii legislative.

Implicaţiile practice ale interesului pentru drept constituţional, administrativ, parlamentar, s-a reflectat în multiple activităţi de consultanţă şi cercetare, pentru diverse instituţii locale şi din străinătate, printre care IDIS „Viitorul“, TACIS, USAID, PNUD, Soros-Moldova ş.a.

Dl prof. univ., dr. hab. Victor Popa a activat în domeniul învăţământul superior începând cu 1990, iar din 1995 — în calitate de cadru didactic la Catedra drept public, Facultatea Drept, ULIM. Anume aici s-a remarcat în calitate de mentor pentru multiple generaţii de jurişti, cărora le-a insuflat valori fundamentale ale unui stat de drept. Tot la ULIM, începând cu anul 2000 a activat în calitate preşedinte al Consiliului ştiinţific specializat pentru conferirea titlurilor ştiinţifice de doctor şi doctor habilitat în drept, iar ulterior, din anul 2006 — membru al Seminarului ştiinţific de profil interuniversitar. Toţi cei care au avut ocazia să-l aibă în calitate de profesor au apreciat expertiza sa valoroasă şi dragostea sinceră pentru evoluţia domeniului dreptului public.

Profesorul Victor Popa s-a implicat activ şi în viaţa social-politică, fiind membru marcant al diferitor formaţiuni politice de dreapta începând cu 1994 (Partidul Reformei, Alianţa Forţelor Democratice, Partidul Liberal). În perioada 2010—2013 a exercitat mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, unde s-a manifestat plenar în calitate de Preşedinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi (2011—2013).

Cariera ştiinţifico-practică a dlui Profesor Victor Popa a fost încununată de numirea acestuia în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale (2013—2018), unde a activat pentru garantarea supremaţiei constituţiei şi realizarea principiului separaţiei puterilor.