Recent, Domnul Golubenco Gheorghe, profesor universitar, a fost omagiat cu respectabila vârstă de 70 ani. Domnul Golubenco Gheorghe s-a născut la 13 mai 1950 în satul Ţahnăuţi, raionul Rezina. În 1965 a terminat școala de opt ani din satul natal, iar în 1969, a absolvit Tehnicumul de Mecanizare şi Electrificare din or. Soroca. În 1972—1974 a făcut studii la școala medie specială de criminalistică a MAI URSS din or. Moscova. A continuat studiile la USM, Facultatea de Istorie şi Drept, în 1975—1981, după care a urmat studiile de doctorat la Institutul Juridic al MAI al Federației Ruse, în 1989—1993. În 1994 a susținut teza de doctorat la specialitatea 12.00.08 Drept penal şi criminalistică „Asistența tehnico-criminalistică a descoperirii şi cercetării furturilor din apartamente în etapa inițială de investigații“. Teza a fost efectuată sub conducerea conducătorului științific Alexandru Volînski, dr., conf. univ., după materialele poliției Republicii Moldova.
Pe parcursul activității sale profesionale Domnul Golubenco Gheorghe a desfășurat o rodnică activitate practică. Astfel, Domnia sa a activat în subdiviziunile MAI al Republicii Moldova: expert criminalist în secția Tehnico-ştiinţifică, 1974—1985; șef de secție la Centrul Criminalistic, 1991—1992. În 1985 şi-a început activitatea didactică în instituțiile superioare de învăţămînt, unde deține funcțiile: lector superior la Școala specială de poliție din Chișinău, 1985—1991; șef la catedra de Criminalistică la Academia de Poliție, 1992—1995; șef al catedrei de Procedură penală şi Criminalistică, ULIM, 1995—2006; conferențiar la catedra de Drept public a Facultății de Drept, ULIM, din 2006; profesor universitar la catedra de Drept public a Facultății de Drept, ULIM, din 2011—prezent.
A urmat instruiri de perfecționare profesională: Sistemele dactiloscopice automatizate (1977), Metodica predării criminalisticii în instituțiile de învăţămînt specializat (1988), Școala superioară de anchetatori, Volgograd, Rusia; Metodica predării criminalisticii în instituțiile de învăţământ ale MAI, Academia MAI, Moscova, Rusia, 1989; Pregătirea inițială şi formarea continuă a cadrelor de magistrați, Școala Națională de Magistratură, Franța (Bordeaux), 1998; Stagiu pentru profesorii universitari, care îşi promovează cursurile în limba franceză, Alliance Française en Moldova, 1998; Forme şi metode noi de instruire, Ministerul Justiției, ABA CEELI RM, CPCJ RM, Centrul de Drept RM, 2001.
Potențialul intelectual, interesele didactice şi științifice, activitatea multilaterală prodigioasă au servit ca suport pentru includerea Domnului Golubenco Gheorghe în diverse comisii în calitate de: Președinte al Comisiei de acreditare a Universității de Criminologie, în 2003. În 2007—2011 președinte şi membru al Comisiei de Atestare a cadrelor de experți judiciari, din sistemul Ministerului Justiției al Republicii Moldova; în 1997—2010 Președinte al Asociației Naționale a Experților Judiciari Independenți. Membru al colegiilor de redacție ale revistelor: „Studii Juridice“, „Drept penal“, „Criminologie şi criminalistică“, „Criminalistica“ (București). Membru al Asociației Criminaliștilor din România, Membru al colegiului internațional de redacție a revistei „Criminalistica“ (România).
Calitățile Domniei Sale, precum inteligența, dăruirea de sine, perseverența, exigență, modestie îl caracterizează pe Domnul Golubenco Gheorghe. Toate aceste calități deosebite, transmise celor ce îl înconjoară, dar în deosebi tinerilor specialiști, sub conducerea Domnului Golubenco Gheorghe au fost efectuate șapte teze de doctorat.
Eforturile maiestoase depuse, nu au fost trecute cu vederea și sunt apreciate cu medalii ale MAI a URSS: Pentru muncă impecabilă de gradul III, 1980; gradul II, 1985; gradul I, 1990. A primit diverse distincții, în cadrul ULIM: Pentru merite în dirijarea activității de doctorat pentru anii 2000—2001; Pentru merite în promovarea lucrului redacțional științific, 2002; Pentru merite în organizarea simpozioanelor științifice, 2003; Diplomă de mențiune Cel mai bun profesor al ULIM în anul universitar 2003—2004; Pentru merite în promovarea activității de doctorat în anul 2004—2005; Medalia Pentru performanțe în procesul educațional, științific şi administrativ, contribuții la dezvoltarea universității şi la pregătirea specialiștilor de înaltă calificare, 2010; Ordinul ULIM pentru contribuții esențiale la propășirea universității în plan educațional, științific, organizatoric şi economic, promovarea valorilor europene şi general-umane, însemnul nr. 049, 2015; conferirea titlului științifico-didactic profesor universitar, 2016.
Autor a peste 200 de lucrări inclusiv a unui șir de monografii, consacrate problemelor criminalisticii, expertizei judiciare, învățământului superior specializat, securității personale, popularizării științei.
Cele expuse reflectă doar parțial vasta activitate a cercetătorului, a omului de știință Domnului Golubenco Gheorghe.
Cu prilejul jubileului, care îi aduce lumină în casă și familie, este o plăcută ocazie de a-l felicita și de a-i adresa cele mai sincere urări de sănătate. Îi adresăm recunoștința noastră pentru eforturile depuse în activitatea sa, Dumnealui constituie un exemplu de profesionalism, rigurozitate, exigență și onestitate. Vă dorim, Domnule profesor Golubenco Gheorghe, să ne fiți alături mereu, plin de energie şi entuziasm, bucurii nenumărate, forțe inepuizabile de muncă, noi împliniri și realizări de valoare în activitatea științifică, precum și bucurii în viața personală alături de cei dragi!