ISSN 1857-4122
Publicaţie ştiinţifică de profil Categoria B
Trimite un articol
ISSN 1857-4122
Publicaţie ştiinţifică de profil Categoria B
Trimite un articol

Aspecte teoretico–practice privind procesul achiziţiilor publice

Uliana SÎRBU, doctorandă, ULIM
Recenzent: Vitalie GAMURARI, doctor în drept, conferenţiar universitar

Knowledge of this process really require thorough study, the duration of the laws and regulations in the industry, implementation, development of successful practice diligently and immense patience.

Keywords: procurement, supply, authority, law.

Cunoaşterea cu adevărat a acestui proces necesită studiere amănunţită, de durată a actelor legislative şi normative din domeniu, implementarea, dezvoltarea practicii de succes cu multă srtăduinţă şi răbdare imensă.

Cuvinte–cheie: achiziţii publice, ofertă, autoritate, legislaţie.

Acest proces reprezintă un şir de etape, acţiuni în scopul satisfacerii interesului public prin procurarea de bunuri, executarea de lucrări, prestare de servicii cu banii publici.

Pornind de la contextul Legii privind achiziţiile publice nr. 96–XVII din 13.04.2007, precum în baza practicii de achiziţii şi a analizei acesteia, procesul de achiziţii publice are următoarele etape:

1. Planificarea achiziţiilor

— Identificarea necesităţilor;

— stabilirea posibilităţilor financiare;

— elaborarea programului anual de achiziţii publice.

2. Precalificarea

În cadrul acestei proceduri autoritatea contractantă va solicita prezentarea operatorului a documentelor pentru constatarea datelor de calificare.

Cerinţele minime de calificare propuse de autoritatea contractantă se descriu în documentele de licitaţie, dar cate trebuie să corespundă cu celea expuse în anunţul de participare.

În cazul apariţiei dubiilor privind informaţia despre ofertant şi operatorul economic, autoritatea contractantă solicită informaţie de la autorităţile competente chiar şi celea străine, care se prezintă gratuit în decurs de 10 zile calendaristice.

3. Anunţul de intenţie

Autoritatea publică în mod obligatoriu va publica Anunţul de intenţie privind achiziţiile publice în Buletinul Achiziţiilor Publice. Anunţul de intenţie va fi publicat şi în „Official Journal of the European Community« în cazul în care contractele de achiziţii publice a căror valoare estimativă, fără taxa pe valoare adăugată, este: pentru bunuri şi servicii — 2.500.000 de lei; lucrări — 99.000.000 de lei. Anunţul de intenţie nu trebuie publicat pentru achiziţii publice de valoare mică a căror valoare estimativă, fără taxă pe valoare adăugată: pentru bunuri şi servicii — 40.000 de lei; lucrări — 50.000 de lei.

Anunţul de intenţie trebuie pregătit de către grupul de lucru, în baza prevederilor art.19, 20 al Legii privind achiziţiile publice nr.96–XVII din 13.04.2007, art.7 lit. d), art. 8 lit. d) ale Hotărîrii privind aprobarea Regulamentului despre grupul de lucru pentru achiziţii nr.1380 din 10.12.2007.

Acest anunţ va include toate contractele de achiziţii publice preconizate a fi realizate pînă la finele anului bugetar. El trebuie publicat separat pentru toate tipurile de achiziţii, nu mai tîrziu de 30 zile calendaristice de la data aprobării bugetului intern. Nu este obligatoriu spre publicare anunţul pentru contractele de achiziţii a căror valoare estimată fără taxa pe valoare adăugată pentru:

— bunuri şi servicii este mai mică de 200.000 de lei;

— lucrări mai mică de 1000.000 de lei.

Publicarea Anunţului de intenţie nu obligă autoritatea contractantă să efectuieze achiziţiile publice.

4. Documentele de licitaţie

— pregătirea documentelor de licitaţie;

— invitaţia de participare la licitaţie, garanţia pentru ofertă;

— prezentarea documentelor de licitaţie la ofertanţi;

— semnarea Pactului de Integritate între autoritatea contractantă şi ofertanţi, pentru asigurarea transparenţei şi a lipsei conflictului de interese în procesul de achiziţii;

— termene de depunere–primire, structura şi conţinutul documentelor de licitaţie sunt stabilite şi aprobate de Guvern.

5. Comunicarea cu ofertanţii

Comunicări, interviuri, derbateri verbale prin corespondenţă, pe cale electronică, prin telefon sau fax cu operatorii economici.

6. Începutul ofertelor

— termen pentru iniţierea — primirea ofertelor;

— începutul ofertelor.

7. Evaluarea ofertelor

— examinarea ofertelor;

— acceptarea ofertei.

8. Semnarea contractului de achiziţii publice

Autoritatea contractantă obligatoriu publică în Buletinul Achiziţiilor Publice şi pe pagina web a Agenţiei Achiziţii Publice Anunţul de atribuire a contractului de achiziţii publice nu mai tîrziu de 30 zile calendaristice de la data încheierii acestuia.

Contractul de achiziţii publice, înregistrat la Agenţie, se înregistrează la unităţile Trezoreriei de Stat. În saz contrar el nu are putere juridică. După semnarea contractului, autoritatea contractantă este obligată să întocmească o dare de seamă asupra procedurii de licitaţie, în baza articolului 70 al Legii privind achiziţiile publice nr. 96–XVII din 13.04.2007.

9. Anunţarea rezultatelor

Conform prevederilor articolului 47 (1) din Legea privind achiziţiile publice nr. 96–XVII din 13.04.20071autoritatea contractantă va expedia ofertanţilor, în termen de 3 zile calendaristice de la data la care a acceptat oferta, o comunicare în scris despre acceptarea acesteia.

10. Soluţionarea contestaţiilor şi litigiilor

Agenţia înştiinţează autoritatea contractantă şi toţi operatorii economici care sunt implicaţi în cauză despre conţinutul contestaţiei imediat după primirea ei. Soluţionarea contestaţiilor este prevăzută în art.73 al Legii privind achiziţiile publice nr.96–XVII din 13.04.2007.

11. Perfectarea dosarului de achiziţii publice

— conţinutul dosarului de achiziţii publice;

— responsabilitate pentru păstrare;

— termen de păstrare;

— arhivare.

Prevederile art.32 al Legii privind achiziţiile publice nr. 96–XVII din 13.04.2007 arată că Dosarul trebuie păstrat de autoritatea contractantă timp de 5 ani, de la iniţierea procedurii de licitaţie.

Informaţia detailată se găseşte în Hotărîrea Guvernului pentru aprobarea Regulamentului cu privire la întocmirea şi păstrarea dosarului achiziţiilor publice nr. 9 din 17.01.2008. În cadrul funcţionării mecanizmului Legii privind achiziţiile publice, precum şi în procesul supravegherii procedurilor de achiziţie, Agenţia Achiziţii Publice, constată existenţa unor abateri, neînlăturarea cărora poate afecta eficienţa realizării achiziţiilor publice:

1. Capacităţile reduse ale Agenţiei de a monitoriza, de a efectua contolul corectitudinii desfăşurării procedurilor de achiziţie publică la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, efienţa slabă a subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei în acest sens. Darea de seamă prezentată trimestrial de către specialiştii din cadrul unităţilor administrativ teritoriale are un conţinut cu date statistice formale şi nu reflectă problemele identificate în sistem, sau încălcările şi procedurile defectuoase care au fost desfăşurate;

2. Fluctuaţia de cadre în cadrul Agenţiei;

3. Rezistenţa autorităţilor contractante şi neplanificarea procedurilor de achiziţie;

4. Nivelul slab de cunoştinţe teoretice şi practice a funcţionarilor publici din cadrul Agenţiei;

5. Acordarea insuficientă a consultaţiilor operatorilor economici, autorităţilor contractante. Autorităţile contractante nu efectuiază o asemenea planificare, fapt care atrage după sine unele abateri şi situaţii critice în procesul de contractare a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor, afectând astfel eficienţa acestor proceduri. Deşi au fost suplimentar atenţionate privitor la această necesitate.

6. Divizarea achiziţiilor. Identificarea neadecvată a necesităţilor de achiziţii (neefectuarea corectă a etapei de planificare). În pofida prevederilor exprese al Legii privind achiziţiile publice şi ale Codului Contravenţional, autorităţile contractante continuă negustificat să divizeze procedurile de achiziţii publice, aplicând metode de achiziţie comode acestora, altele decât cele ce urmau a fi aplicate în caz de nedivizare.

7. Nu în tocmai se respectă termenii de desfăşurare a procedurilor de achiziţie. Care se face în mod intenţionat, creându–se astfel în mod artificial în unele cazuri şi situaţii de necesităţi utgente de bunuri, lucrări sau servicii. Contracarea acestor acţiuni nu este posibilă deoarece nu sînt sancţiuni în acest domeniu. Termenul mai mare (pentru procedura cererii ofertelor de preţuri) pentru pregătirea unor oferte calitative.

Propuneri:

— Desfăşurarea activităţii, procedurii de achiziţii a tuturor participanţilor, părţilor în stricta corespundere şi respectare a principiilor achiziţiilor publice, precum şi a legislaţiei, standartelor, tratatelor internaţionale;

Fortificarea capacităţilor Agenţiei, inclusiv prin înaintarea propunelor de ridicarea nivelului profesional a funcţionarilor, motivarea acestora;

— Asigurarea principiului excluderii conflictelor de interese prin crearea unui organ independent de soluţionare a litigiilor2;

— Aprobarea mai multor regulamente şi documente–standart, formulare citibile juridic, simplificate, necesare implementării reuşite al Legii privind achiziţiile publice;

— Îmbunătăţirea şi menţinerea permanentă a sistemului de achiziţii publice şi implementarea Sistemului Informaţional Automatizat „Registrul de Stat al Achiziţiilor Publice”;

— Semplificarea, asigurarea accesibilităţii la unele proceduri de achiziţii;

— Agustarea şi actualializarea continuă a legislaţiei naţionale cu informarea publică;

— Purtarea negocierilor privind aderarea la Acordul organizaţiei Mondiale a Comerţului privind achiziţiile guvernamentale;

— Sporirea realizării procedurii deschise de achiziţii;

— Sporirea responsabilităţii, atât a persoanelor membri ai grupului de lucru din cadrul autorităţilor contractante, cât şi a operatorilor economici pe parcursul executării contractelor de achiziţie publică, inclusiv prin aplicarea sancţiunilor corespunzătoare în caz de neexecutare a acestora, cu ulterioara includere în lista de interdicţie pentru limitarea dreptului de participare la procedurile de achiziţie publică;

— Includerea în legislaţie a sancţiunilor riguroase la capitolul achiziţiilor publice;

— Reanimarea segmentului important al economiei naţionale — investiţii. Dobîndirea încrederii partenerilor străini şi dezvoltarea comerţului internaţional.

1 Legea privind achiziţiile publice nr. 96–XVII din 13.04.2007.

2 Buletinul Achiziţiilor Publice, nr. 32 din 24.04.2012.